Voetverzorging & zwangerschap

Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Je komt aan en, onder invloed van hormonen, verslappen je banden en spieren in je voeten, wat overbelasting kan veroorzaken. Je kan last krijgen van een drukkende pijn onder je voorvoet en/of steken of tintelingen in je voorvoet en tenen. Voetverzorging tijdens je zwangerschap kan je verlichting bieden en klachten voorkomen.

In mijn praktijk heb ik al een paar (aanstaande) moeder gekregen met voet problemen. Vandaar onderstaande extra informatie.

 

Zwangerschap heeft een grote invloed op je biomechanica. Combineer dat veranderede bewegingspatroon met alle veranderingen die van binnen uit optreden en het is niet zo gek dat zwangere vrouwen voetklachten ontwikkelen. Je buik wordt groter en zwaarder gemiddeld kom je 12 tot 16 kilo aan tijdens je zwangerschap bij meerlingen is dit gewicht natuurlijk meer. Het gewicht verzamelt dit extra gewicht in hoog tempo veel snelle dan als bij gewichtstoenamen door je eetpatroon. Je lichaam vind deze snelle gewicht toenamen best pittig er moet namelijk van alles georganiseerd worden om die toegenomen massa te doorbloeden, te voeden en te dragen Het is niet voor niets dat zwangere een grotere maat schoenen dragen je voetboog krijgt veel meer te verduren en zakt uit door het toegenomen gewicht. 

En dan zit dat gewicht ook nog eens voornamelijk op één punt namelijk aan de voorkant van je lichaam. Dit doet een aantal dingen het zorgt voor een disbalans in de gewichtsverdeling van je lichaam wat zorgt voor een andere belasting op je benen en voeten en het zwaartepunt van je lichaam verschuift naar voren. De verschuiving van het zwaartepunt zorgt voor een andere belasting van je voeten, er komt veel meer druk op je voorvoeten te staan, de tenen graven zich in de grond om een val voorover te voorkomen. De veranderde mobiliteit in je heupen zorgt ervoor dat je loop patroon veranderd tijdens je zwangerschap met als gevolg voet- en nagelproblemen. Dit is dan terug te zien aan andere eelt vorming, nagelstand meer of minder pijnlijke voeten.  Het is daarom belangrijk om tijdens je zwangerschap je voeten extra te laten verzorgen.

 

Het  ont zwangere van je lichaam duurt ruim negen maanden in die negen maanden is je immuunsysteem nog niet de oude je kraakbeen moet weer verharden na je bevalling en je lichaam moet herstellen van alle ander veranderingen. Dit herstellende immuunsysteem zorg er dus waarschijnlijk voor een overreactie op de teennagels die door de veranderede zweetproductie net even wat te diep in je nagelwal duwen. 
 

Het dragen van je kindje in een draagzak of op je heupen geeft ook meer druk op je voeten, omdat daarmee belast je dus het lichaam aan de voorkant waardoor eventuele ontstaande problemen aanhouden. De nagels in je tenen zich blijven ingraven in de nagel wal tijdens het lopen. Dit mechanische aspect zorgt er voor dat je lichaam belast wordt alsof je nog zwanger bent. De stand van je voeten kunnen blijvend zijn veranderd door je zwangerschap je voeten kunnen dan wel wat extra ondersteuning gebruiken mijn advies is dan een afspraak te maken voor steunzooltjes bij een podotherapeut . 


Wat te doen tegen pijnlijke voeten in de zwangerschap?

  •       Zorg dat je voldoende beweging krijgt.
  •       Zit en sta niet te lang achtereen. 
  •       Zorg dat je schoenen draagt die goed passend zijn en de juiste ondersteuning bieden.
  •       De juiste steunzolen kunnen helpen om uw voeten te ondersteunen en klachten te verminderen.

 

Wat kun je doen tegen opgezette voeten tijdens zwangerschap?

  •       Verkoeling kan dan helpen. Doe je voeten bijvoorbeeld in een koud bad om zwellen door warmte tegen te gaan.
  •       Geef je gezwollen benen en voeten een massage. Door richting het bovenlijf te masseren, duw je als het ware het vocht je benen uit. Pas op masseer niet de binnen kant   net onder je enkel daar zit volgens de voetreflex je baarmoeder.


Waarom grotere voeten na zwangerschap?

Tijdens een zwangerschap neemt de hoogte van de voetholte bij vrouwen af en gaat de buigzaamheid van hun voeten achteruit. Na je bevalling zijn je voeten daardoor platter en is je voetlengte met gemiddeld 2 tot 10 millimeter toegenomen. Die vergrote schoenmaat is waarschijnlijk blijvend.

 

Wat te doen tegen onrustige voeten zwangerschap?

Het regelmatig bewegen van de benen geeft veel vrouwen verlichting van hun klachten. Je hoeft helemaal niet extreem veel te bewegen, af en toe een beetje kan al effect hebben. Onderbreek je dag voor een wandelingetje, of ga een stukje (lucht)fietsen. Veel zwangere hebben ook baat bij yoga en stretchoefeningen.