Jeukende voeten

Jeuk aan de voeten, hoe kom je eraan?

Jeuk aan de voeten is een veel voorkomend en irritant probleem. Er zijn verschillende oorzaken voor, hieronder zet ik een paar oorzaken op een rijtje. De oorzaken van jeuk aan de voeten zullen worden onderverdeeld in veel voorkomende oorzaken en zeldzamer oorzaken.

Veel voorkomende oorzaken zijn;

Droge huid
De meest voorkomende en belangrijkste oorzaak voor jeuk aan uw voeten is een droge huid. Deze klacht treedt vooral op in de wintermaanden. Ouderen mensen hebben sneller last van droge voeten (en een droge huid in het algemeen) omdat op oudere leeftijd de talgklieren minder talg aanmaken. Dagelijks de droge huid van de voeten insmeren met een vette voedende hydraterende creme voorkomt een hope ellende. Kim Meijer Voetverzorging heeft verschillende producten van HFL en Pure Jo voor dit propleem

Schimmel
Voetschimmel is ook een bijzonder veel voorkomende oorzaak voor jeuk aan de voeten. Schimmel heeft een voorkeur voor de huid tussen de tenen we noemen dit zwemmerseczeem, maar komt ook veel voor aan de randen van de voetzolen. Schimmelinfecties zijn te herkennen door schilferende randen van de schimmelplekken, verse en ingedroogde blaasjes en natuurlijk héél veel jeuk. Schimmelinfecties van de teennagels geven zelf geen jeuk, maar vanuit de schimmelnagel kan de huid wel (steeds opnieuw) geïnfecteerd worden. Kim Meijer voetverzorging adviseert om HFL solution spray te gebruiken tegen schimmelvoeten en nagels. Voor schimmels nagels is S Stopper ook aan te bevelen het is wat u het liefst gebruikt. De producten dient u wel 2x daags te gebruiken om de schimmel te bestrijden.

Dyshidrotisch eczeem
Dit eczeem, dat ook aan de handpalmen kan voorkomen, kan flink jeuken. Er zijn kleine, met helder gevulde blaasjes, die indrogen en verschilvering van de huid geven. De oorzaak van dyshidrotisch eczeem aan de voeten is niet helemaal duidelijk. Overigens komt dyshidrotisch eczeem aan de handen vaker voor dan aan de voeten. Kim Meijer Voetverzorging adviseert om de huid in te smeren met  amandel olie van Pure Jo of met roselan balm van HFL. Het is namelijk erg belangrijk om de huid goed vet te houden. Door de ontsteking te remmen verminderd ook de jeuk.

Allergisch contacteczeem
Allergische eczeem aan de voeten komt vrij veel voor. In veel gevallen gaat het om een allergeen (de stof waar het afweersysteem op reageert) in de schoenen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een stof die in het leerlooi-proces gebruikt is, een kleurstof in het leer of een lijm die aan de binnenzijde van de schoenen verwerkt is. Contact-allergisch eczeem is meestal aan de wreef van de voet gelokaliseerd en niet aan de voetzolen. Allergietesten bij een dermatoloog geeft hierin duidelijkheid zodat u weet voor welke stof u  een allergie heeft en  welke u in het vervolg beter kan vermijden.


Minder voorkomende oorzaken zijn;

Psoriasis
Psoriasis aan de voeten veroorzaakt schilfering en soms zelfs pusblaartjes aan de voetzolen. Bij psoriasis aan de voetzolen is pijn vaak een groter probleem dan jeuk.  Kim Meijer Voetverzorging adviseert om de Psoriasis plekken in te smeren met Dadi’oil.

Lichen planus
Dit is een ontsteking van de huid die intens kan jeuken. Hoewel Lichen palnus allerlei vormen aan kan nemen is er meestal sprake van kleine rode iets verheven plekjes. Lichen planus kan op alle delen van de huid en slijmvliezen optreden, maar de voeten zijn wel een voorkeursplek.

Neurologische klachten
Soms kunnen jeukklachten aan de voet ontstaan terwijl er eigenlijk aan de huid helemaal niets te zien is wat de jeuk kan verklaren. Het jeukprobleem ligt dan niet zozeer in de huid zelf maar begint ze als het ware in de zenuwen zelf. In verreweg de meeste gevallen is deze ‘neurogene jeuk’ maar heel tijdelijk aanwezig, maar kan intussen wel erg hinderlijk zijn!
Neurodermitis is een vorm van jeuk die na krabben steeds erger wordt en uiteindelijk huidveranderingen veroorzaakt, zoals het dikker worden van de huid. Dit proces heet lichenificatie. Neurodermitis komt ook vrij veel aan de voeten voor.
Ook bij ernstige neurologische aandoeningen kan jeuk ontstaan, zoals bij multipele sclerose (MS). Hoewel jeukklachten bij ziekten zoals MS overal op het lichaam kan optreden doe de voetzolen relatief vaak mee in dit jeukproces.


Schurft

De laatste jaren komt schurft weer vaker voor. De schurftmijten zitten vooral graag in plooien van de huid. Ook de voeten (vooral tussen de tenen) zijn dan geïnfecteerd.


Jeuk aan de voeten komt dus algemeen voor en is meestal goed te behandelen door de huid goed te verzorgen. Bij hardnekkige jeukklachten aan de voeten is het belangrijk de huisarts of dermatoloog te bezoeken om de precieze oorzaak te laten onderzoeken.