Zweetvoeten

Bijna een derde van alle mensen heeft last van zweetvoeten. Zweetvoeten voelen niet fris en kunnen een onaangenamen geur verspreiden. Dat voeten transpireren, is eigenlijk de normaalste zaak ter wereld. Uw huid is het grootste orgaan van uw lichaam (1,5 - 2 vierkante meter) en heeft duizenden zweetklieren. Bij inspanning of bij een warme omgeving zal uw lichaam meer zweten om er zo voor te zorgen dat uw lichaam afkoelt en niet oververhit raakt. Zweten is dus een normale reactie van het lichaam hierdoor raakt je lichaam zijn warmte kwijt.  Verdeeld over 24 uur geven de menselijke voeten ongeveer 1 centiliter vloeistof af.

Zweet wordt uitgescheiden door zweetklieren de eccriene zweetklieren zijn verantwoordelijk voor onze zweetvoeten. Zweet is van zichzelf reukloos als het uitgescheiden wordt door uw lichaam. De onaangenamen geur die zweetvoeten kunnen afgeven wordt veroorzaakt door aanwezige micro-organismen die het heerlijk vinden om in een warme en vochtige omgeving te leven. Uw handen en voeten hebben trouwens de meeste zweetklieren (350-370 per vierkante cm). Daarom transpireren handen en voeten sneller, de handen zijn beter 'geventileerd' omdat deze direct in contact staan met de lucht.  Het zweten van onze handen en voeten heeft naast de warmteregulering  nog een belangrijke functie het zweet zorgt er namelijk  voor dat  we een betere houvast hebben bij het grijpen en voortbewegen aan o.a. gladde oppervlakte. 

Het zweet van de voeten heeft een natuurlijke functie. Het wordt pas onaangenaam wanneer men er niet op de juiste manier mee omgaat.  Daarbij is bijvoorbeeld het huidtype erg belangrijk. Mensen met het huidtype 0 (zeer lichte huid) hebben de minste zweetklieren, dat heeft ermee te maken dat zij een dunne, nauwelijks gepigmenteerde huid hebben. Mensen met een donkere huid hebben tot tweemaal zoveel zweetklieren per vierkante cm. Daarnaast zijn er nog allerlei individuele varianten als het gaat om het aantal zweetklieren per vierkante cm. U bent vast wel eens in contact gekomen met mensen die een uitgesproken vochtige handdruk hebben, of duidelijke zweetplekken onder hun oksels of op hun rug vertonen. Deze medemensen hebben bij hun ongetwijfelde pech mogelijkerwijs het voordeel dat zij dit artikel niet verder hoeven te lezen omdat zweetvoeten niet tot hun probleem behoren. De intensiteit van het zweten en de plaatsen waar dit optreedt, hangt voor het overige logisch gezien af van de lichaamsbouw, van het bewegingspatroon, van de kleding en van het schoeisel.

 

Waarom ruiken de voeten bij sommige mensen zo onaangenaam?

In de strijd tegen zweetvoeten gaat het erom, uw voeten zoveel mogelijk frisse lucht te geven, het ontstaan van zweet te reguleren en zoveel mogelijk een milieu te vermijden waarin bacteriën zich heel prettig voelen. Bovendien is uit medisch onderzoek gebleken dat zweetvoeten, dus eigenlijk de reuk van het zweet, begunstigd worden door de volgende omstandigheden: voeding met een hoog aandeel dierlijk eiwit, vooral het eten van veel vlees, bewegingsarmoede met voornamelijk zittend werk, sterk overgewicht. Dit zijn factoren die medebepalend zijn voor de geur van transpiratie. Via het transpiratievocht scheidt het lichaam bepaalde stoffen af (onder andere ureum) die in sterke mate worden beïnvloed door de voeding. Dat kennen we trouwens ook uit het dierenrijk, waar vegetarisch levende dieren zoals koeien en paarden geur technisch voor ons mensen nauwelijks waarneembaar zijn, terwijl dat bij roofdieren die uitsluitend vlees eten, vaak heel anders ligt. Denkt u maar eens aan de geur van honden, beren of de tijger-of roofdierkooi. Medisch onderzoek heeft aangetoond dat een aanpassing van het voedingspatroon ook een positief effect kan hebben op de intensiteit van het transpireren en van de zweetlucht.  

Tips bij zweetvoeten

 • Trek elke dag schonen sokken aan.
 • Was je sokken op 60 graden
 • Draag sokken van natuurlijke materiaal
 • Smeer je voeten in met HFL Dermo Dry
 • Draag goed ventilerende schoenen b.v. van leer
 • Spuit je schoenen in met HFL Magic Foot Deo.
 • Laat je schoenen goed luchten zeker 24 uur dus trek niet elke dag de zelfde aan.
 • Was je voeten elke ochtend eerst met warm water en HP neutrale zeep en afspoelen met koud water.
 • Droog je voeten goed af ook tussen je tenen (voorkom schimmels)
 • Neem wisselbaden voor je voeten 
 • Verwijder zoveel mogelijk eelt.
Bij Kim Meijer Voetverzorging zijn diverse producten te koop tegen zweervoeten
Dermo Dry
Magic foor deo