Voetschimmel

Voetschimmel

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een schimmelinfectie die zich op de huid van de voet bevindt. Deze aandoening wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ of ‘athlete’s foot’ genoemd.

Symptomen voetschimmel

De huid van de voet, en vaak tussen de tenen, kan rode uitslag hebben. Huidschilfers komen vaak voor en tussen de tenen kunnen kloofjes gaan ontstaan. Wat ook kenmerkend is, is de jeuk tussen de tenen. De jeuk zal vooral ook erger worden naarmate de huidschilvers en kloven verergeren. Wanneer de symptomen overduidelijk te zien zijn, wordt er ook wel van tenenkaas gesproken, met helaas ook vaak de bijbehorende geur van stinkvoeten.

Als gevolg van de voetschimmel kunnen ook teennagels geïnfecteerd raken. Er kunnen dan schimmelnagels in de volksmond beter bekend als kalknagels ontstaan.

Oorzaken voetschimmel

Op de huid leven normaal gesproken al schimmels en bacteriën en dat kan helemaal geen kwaad. Wanneer de huid of het afweersysteem echter iets verzwakt is, dan kan de schimmel de huid binnen dringen. Oorzaken dat de huid verzwakt is kan liggen aan en tijdelijke vermindering van het afweersysteem of door ziekte zoals diabetes kan een oorzaak zijn.

Wat de kans op voetschimmel groter maakt zijn vochtige schoenen en sokken. Wanneer schoenen onvoldoende ventileren en je relatief veel zweet, kunnen schimmels in de schoen sneller vermeerderen. Sportschoenen zijn om deze reden dan ook vaker de besmettingsbron dan gewone schoenen.

Behandelen voetschimmel
  • Draag op openbare vochtige plekken zoals  douches van sport gelegenheden en sauna's slippers. Voetschimmel is erg besmettelijk, dus zorg ervoor dat de kans hierop minimaal is en u ook een ander niet besmet.
  • Sta thuis na het douche n op uw eigen handdoek.
  • Reinig uw schoenen u zult versteld staan hoeveel schimmels en bacteriën er in uw schoenen zitten. Dit kan u doen met een doekje met schoonmaakazijn. Een Shoe Fresh apparaat bied ook uitkomst. 
  • Ook sokken kunnen een belangrijk onderdeel van de oplossing zijn. Trek dagelijks schone sokken aan (soms misschien wel iets vaker verschonen). en was deze op 60 graden of meer om de schimmels in de sokken te doden. 
  • Een effectieve oplossing zijn zilversokken. Deze sokken met zilverdraad erin doden de bacteriën en schimmels. Zilver wordt van oudsher al gebruikt om bacteriën en schimmels te doden waardoor de huid kan herstellen en de jeuk en uitslag afneemt.
  • Uiteraard  kan u uw voeten inspuiten met HFL solution spray tegen schimmels.