Oncologische voeten en handen

Kankerpatiënten die behandeld worden met chemotherapie of doelgerichte therapie kunnen last krijgen van oncologische voeten. Het is helaas een bekende bijwerking van de medicatie tegen kanker, die kan erg belemmerd zijn. De voetklachten kunnen ertoe leiden dat je moeilijker, of zelfs niet meer kunt lopen.

Wat is een oncologische voet?

Kankertherapieën beïnvloeden het hele lichaam, ook de huid en nagels van de voeten. De huid van de voeten wordt droog en er kan roodheid ontstaan. Ook overmatige eeltvorming is een veelgehoorde klacht. De teennagels drogen uit en brokkelen daarom vaak af of komen los. De voeten zijn in het algemeen gevoeliger voor infecties. Teennagels kunnen ingroeien en er kunnen ontstekingen ontstaan. Daarnaast komt het voor dat behandelingen tegen kanker neuropathie of zenuwpijn veroorzaken. Dit uit zich in een tintelend of branderig gevoel in de voeten, krachtverlies of volledige gevoelloosheid.

Hand- en voetsyndroom

Tijdens uw behandeling tegen kanker kunt u last krijgen van het hand- en voetsyndroom. Het hoge toxische gehalte van kanker bestrijdende middelen heeft effect op de huid. Een deel van de kanker bestrijdende stoffen wordt via de haarvaten in de voet en via de huid uitgescheiden. Daardoor kan de huid schade oplopen. De huid van uw voeten is extra kwetsbaar, omdat deze bij het lopen druk en wrijving opvangt en meestal afgesloten is van de buitenlucht door sokken en schoenen.

Bij bepaalde specifieke kankermedicatie komt het hand- en voetsyndroom vaker voor. U kunt last krijgen van jeuk, roodheid, zwelling, pijn en blaren. Of van tintelingen bij een verminderde werking van de zenuwbanen (neuropathie). Huidschilfers en een vervellende huid zien we ook regelmatig. Afhankelijk van de ernst van uw hand- en voetsyndroom kan ik u helpen deze klachten te verhelpen. Hoe eerder u erbij bent, hoe beter de behandeling doorgaans aanslaat.

Verschijnselen oncologische voeten

Heeft u als gevolg van uw behandeling tegen kanker last van een oncologische voet, dan kunt u met verschillende symptomen geconfronteerd worden. Bijvoorbeeld:

  • Droge, schilferige huid.
  • Kloven.
  • Roodheid van de huid.
  • Nagels die afbrokkelen of uitvallen.
  • Neuropathie en/of zenuwpijn.
  • Hand- en voetsyndroom.

Oplossingen

Het is belangrijk uw voeten in goede conditie te houden tijdens en voorafgaand aan de behandeling tegen kanker. Kim Meijer Voetverzorging kan u helpen bij de verzorging van uw huid en nagels. Indien nodig kan voetverzorging gecombineerd worden met hulpmiddelen, zoals een nagelbeugel en/of een teenorthese. Voor een veilig voetzorgtraject tijdens de behandeling tegen kanker is het belangrijk om uw voetzorg af  te stemmen met uw behandelend specialist, oncologisch verpleegkundige en /of huisarts.

Wat kunt u zelf doen?

Naast de professionele hulp kunt u zelf ook veel doen om uw voeten in goede conditie te houden. Draag goede, stevige schoenen die goed passen, die niet knellen en geen zichtbare drukplekken op uw voeten achterlaten. Kijk  dagelijks of er wondjes, blaren of gevoelige plekken zijn die extra zorg nodig hebben. Laat het uw medische pedicure weten als u een verandering opmerkt of als er een zichtbare afwijking optreedt.