Hallux Valgus

Hallux is de Latijnse benaming voor grote teen. Bij een Hallux Valgus is er sprake van een standsafwijking van de grote teen naar buiten. De grote teen staat hierdoor scheef en er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet bij de grote teen. Hallux Valgus is de meest voorkomende aandoening van de voet bij volwassenen. 

Oorzaken Hallux Valgus

Het ontstaan van een Hallux Valgus kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan erfelijkheid, klachten ten gevolge van reuma of Diabetes Mellitus. Eén van de oorzaken van het ontwikkelen van een Hallux Valgus is het doorzakken van de voet, waarbij verhoogde druk ontstaat op het grote teengewricht. Maar ook het dragen van hoge hakken en te smalle schoenen kan de klacht in de hand werken. Dit is dan ook de reden dat de klacht vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen Hallux Valgus

De standsafwijking van de teen zorgt voornamelijk voor problemen bij het dragen van schoeisel. Ook ervaren patiënten een pijnlijke knobbel, een geïrriteerde huid en klachten tijdens het lopen. Vaak is de knobbel rood, verdikt en voelt pijnlijk aan tijdens het lopen. Door de scheefstand van de grote teen en de extra botvorming wordt de beweeglijkheid van de grote teen beperkt en kunnen er klachten ontstaan.

Deze klachten kunnen zijn:

  • Een hamerteenstand van de tweede (en soms derde en vierde) teen,
  • Likdoorns en eeltvorming op de grote teen.
  • Bovendien ervaren veel mensen pijnscheuten in het gewricht bij het afwikkelen van de voet en/of drukpijn aan de bot aangroei.

Hoe kan de Hallux Valgus behandeld worden?

De behandeling van Hallux Valgus bestaat uit advies, ook kan er een nacht- en dag spalk en/of tape gebruikt worden om de teen te corrigeren. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kunt u de spieren in de voet trainen en het looppatroon verbeteren. Dit kan bijdragen aan het verminderen van de klachten. Mocht dit niet helpen dan kunt u denken aan een operatie of het aanmeten van steunzolen, aanpassen van schoeisel en eventueel het aanmeten van (semi)orthopedische schoenen. 

 

Welk product(en) kunnen helpen.

Door het dragen van een speciale teenspreider vermindert u de pijn en zal de stand van uw grote teen worden gecorrigeerd. Ook het dragen van speciale steunzolen en hielkussens kunnen helpen bij het bestrijden van de Hallux Valgus. Het dragen van goede schoenen bij een Hallux Valgus  is erg belangrijk en kan klachten verminderen. Schoenen die niet goed passen zullen alleen maar meer pijn veroorzaken.  dus comfortabele schoenen kunnen hierbij een oplossing zijn. Comfort schoenen zijn beschikbaar met extra schoenwijdte, waardoor deze niet te nauw vallen en uw voet niet af zullen klemmen. Ik kan u een schoenadvies geven doormiddel van het maken van een blauwdruk en het opmeten van uw voeten en schoenen.