Covid-tenen

Heeft u last van Wintertenen of zijn het Covid-tenen? 

Ik hoor/lees van verschillende collega pedicures, dat ze momenteel veel klachten van pubers/ jongvolwassenen krijgen dat hun tenen pijnlijk en branderig aanvoelen en jeuken. Oorzaak: ze hebben last van wintertenen of zijn het nu de beruchte Covid-tenen. Ja u leest het goed: Covid-tenen. Ik ben in het digitaal web gedoken om uit te zoeken waarop dit gebaseerd is en hoe je nu weet wanneer je wintertenen hebt of niet.

We komen steeds meer te weten over de complicaties en signalen van deze Covid-pandemi. Sinds de uitbraak van het virus in Europa en de VS en het officieel uitroepen van de wereldwijde pandemie op 11 maart 2020, zijn er ook berichten, die melding doen van huidproblemen bij mensen die geïnfecteerd zijn met het Covid-19 virus.

Het lijkt erop dat we Covid-19 in verband kunnen brengen met bepaalde huidafwijkingen aan de voeten, tenen, handen en vingers. De symptomen van Covid-19 tenen komen erg overeen met die van wintertenen en dat wil zeggen: de tenen kleuren blauw-paars en zijn wat gezwollen. Ook de vingers kunnen hierbij betrokken zijn.  

Hoe zien Covid-tenen eruit?

  • Rode, jeukende huiduitslag.
  • Acute rode zwellingen (ook wel galbulten of urticaria genoemd).
  • Blaren die lijken op waterpokken.
  • Blauw-paarsachtige verkleuringen aan de uiteinden van de tenen.

Mocht u last hebben van één of meerdere van de bovenstaande symptomen en niet eerder bekend zijn met wintertenen of een auto-immuunziekte, bent u positief getest dan is het zeer waarschijnlijk dat u geen wintertenen heeft maar Covid-tenen. Heeft u bovenstaande symptomen en bent u niet getest, neem dan het zekere voor het onzekere en laat u testen. Geef wel je klachten door aan je huisarts want zo help je anderen. En maak foto’s van je tenen.