Voetwratten

Voetwratten

Voetwratten (verruca plantaris) groeien op de voetzolen. Voetwratten kan pijn en ongemak veroorzaken tijdens het lopen..Wrat behandeling

Nagelwratten

Wratten rond de nagels zijn periunguale wratten. Nagelwratten (verruca periunguale) groeien bij voorkeur aan de zijkanten van, of onder de nagels en kunnen de nagelgroei verstoren. Ze kunnen pijnlijk zijn en de nagelgroei beïnvloeden.

Verruca vulgaris

Verruca vulgaris is de Latijnse benaming voor de gewone wrat, ook wel bloemkoolwrat genoemd. Deze gewone wratten ontwikkelen zich doorgaans op de hand, vooral rond de nagel. Gewone wratten zijn grijs tot vleeskleurig. Het is een goedaardig gezwel. Deze wratten bestaan uit een kern van bindweefsel met bloedvaten, bekleed met laagjes epitheelweefsel (dat is weefsel dat alle oppervlakken van het menselijk lichaam bedekt). Door de aanwezige bloedvaatjes kan de wrat bij krabben nogal gemakkelijk gaan bloeden (bloedende wrat). De gewone wrat ziet er uit als een rond, bloemkoolachtig uitgroeisel met een scherpe begrenzing en een ruw oppervlak. De sterke verhoorning (eeltachtige plekken) valt op. Vaak komen meerdere wratten tegelijk voor. De voorkeurslocaties zijn, naast de handen en vingers, de knieën, de ellebogen en het gezicht.

Verruca plantaris

Voetwratten (verruca plantaris) komen - de naam zegt het al - per definitie voor op de voetzool, of onderkant van de voet. Voetwratten zijn platter dan gewone wratten als gevolg van de druk op de voetzool door het lichaamsgewicht tijdens het lopen of staan. Er kunnen twee typen onderscheiden worden, te weten de mozaïekwrat en de doornwrat. De mozaïekwrat breidt zich oppervlakkig uit en de doornwrat is in de diepte gegroeid en is bijgevolg vaak pijnlijk.

Verruca periunguale

Verruca periunguale of nagelwratten zitten onder een teen- of vingernagel en is ruw en onregelmatig van vorm. Zo'n wratje begint klein, maar kan groeien tot de grootte van een erwt. Een nagelwrat kan ervoor zorgen dat een nagel los komt te zitten en gaat vervormen.

Géén behandeling en spontaan beloop afwachten

Aangezien veruit de meeste wratten spontaan verdwijnen in de loop van enkele maanden tot een aantal jaren, is rustig afwachten een goede optie. Soms kan behandeling wel nodig zijn. Vooral als er pijnklachten ontstaan bij lopen bij voetwratten of als iemand zich schaamt doordat hij bijvoorbeeld zeer veel wratten op de vingers heeft. Ze kunnen iemand ook hinderen bij het werk.

Wrattentinctuur

Wrattentinctuur is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of huisarts. Door de gewone wratten en/of voetwratten dagelijks aan te stippen met wrattentinctuur, zal deze verweken en wellicht op den duur verdwijnen. Wrattentinctuur bevat salicylzuur, wat de hoornige en normale huid aantast, zodat deze loslaat. Doordat het zuur ook de normale huid aantast, is het aanbevolen om de omliggende huid vooraf te beschermen met vaseline. De vloeistof kan druppelsgewijs aangebracht worden met een applicator. Kim Meijer Voetverzorging gebruikt de HTC pen om wratten weg te krijgen.