Hoornnagel of Ramshoornagel !

Een Hoornnagel is een verdikte nagel (hypertrofische of onychauxis)  die is ontstaan doordat er verschillende hoornlagen over elkaar heen zijn gegroeid. Hoornnagels komen met name voor bij de teennagels en dan vooral bij de grote teen (hallux). Het kan ontstaan door letsel aan je teen, ouderdom of het dragen van te krappe schoenen. Als je een hoornnagel verwaarloosd en die dus niet laat behandelen wordt de aandoening erger en noemen we het een ramshoornnagel. Een hoornnagel ziet er niet zo mooi uit en daarom schamen veel mensen zich ervoor, maar iedereen kan hier last van krijgen.  Heb jij last van een hoornnagel en wil je er meer over weten lees dan onderstaande informatie of neem contact op met Kim Meijer Voetverzorging als je er vanaf wil dit is namelijk één van mijn specialiteiten. 


Wat is een hoornnagel?

Een hoornnagel is een aandoening die kan ontstaat door een teveel aan hoorn, een hard materiaal dat voornamelijk bestaat uit keratine, met als gevolg dat er meerde hoornlagen over elkaar heen groeien. De aandoening is een variant van de verdikte nagel, die in de volksmond ook vaak een kalnagel genoemd wordt. Een onterechte term, die is ontstaan vanwege de uiterlijke kenmerken van de aandoening, want nagels bestaan niet uit kalk. De officiële benaming van een verdikte nagel is een hypertrofische nagel. Een hoornnagel is van zichzelf niet besmettelijk. Wel gaat deze aandoening soms gepaard met een schimmelinfectie, die wel besmettelijk is.


Wanneer spreken we over een hoornnagel?

Als er meerdere lagen hoorn over elkaar heen groeien, ontstaat er een zogenaamde hoornnagel. Er worden in zo'n situatie meer hoorncellen aangemaakt, dan dat er hoorncellen worden afgestoten. De nagel vertoont vaak gele tot bruine verkleuringen. In de meeste gevallen is het de grote teen, die als eerste wordt aangetast.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een hoornnagel?



Een hoornnagel kan verschillende oorzaken hebben. Ze kunnen onder andere ontstaan door:

  • Een trauma: als er iets zwaars op de teennagel is gevallen of als je jouw teen flink gestoten heb.
  • Te krap schoeisel: het dragen van te krap of slecht passende schoenen
  • Het traag groeien van de nagel: bijvoorbeeld vanwege een slechte doorbloeding of door ouderdom.
  • Diabetes: mensen met diabetes lopen meer risico op een hoornnagel en dienen extra zorg te dragen voor de verzorging van hun voeten en tenen.

Hoe voorkom je een hoornnagel?

Helaas is een hoornnagel niet altijd te voorkomen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en ouderdom kunnen we helaas niet tegengaan. Wat je wel kunt doen, is goede schoenen dragen. Voorkom het dragen van te krappe schoenen, waardoor er constant druk op de nagel ontstaat. Zorg ervoor dat je tenen de ruimte hebben om in de schoen te kunnen bewegen.

Goede voetverzorging

Het is altijd belangrijk om je voeten op de juiste manier te verzorgen. Een hoornnagel kan gepaard zijn met een schimmelinfectie en die is, in tegenstelling tot de hoornnagel zelf, wel besmettelijk en kan ook de andere tenen aantasten. Een schimmelinfectie is ook overdraagbaar van persoon tot persoon, met name in vochtige en natte ruimtes, denk aan douches, sportscholen, sauna’s en zwembaden.


Wat kun je (zelf) doen tegen een hoornnagel?

Het is erg belangrijk om niet te lang door te lopen met een hoornnagel, maar deze op tijd te (laten) behandelen. Blijf de aangetaste nagel knippen met een goede nagelknipper en verzorgen. Indien dat zelf niet lukt, is het verstandig om dit door een professional te laten doen. Nagels die te lang worden of te dik zijn, kunnen veel pijn veroorzaken.


Wat te doen bij een hoornnagel?

Een pedicure kan hulp bieden bij het behandelen van een hoornnagel. Meestal zijn hiervoor meerdere behandelingen nodig, waarbij de nagel dunner wordt gemaakt door deze te frezen. De nagel wordt goed schoongemaakt en indien nodig geknipt. Vaak zit de nagel niet vast op het nagelbed is het noodzakelijk om een groot deel te verwijderen dit is niet pijnlijk. Naarmate je de nagel vaker laat behandelen, zal er op den duur verbetering optreden. Indien je kampt met een hoornnagel, vraag dan eerst een pedicure om advies, ook als je er (nog) geen last van hebt. Mocht deze je niet kunnen helpen vraag dan een second opinion aan bij een andere pedicure. Het laten verwijderen van een hoornnagel tot in je matrix in de OK kan altijd nog.

Hoe ontstaat een Ramshoornnagel?
Wanneer er niks aan een hoornnagel gedaan wordt en dus erger verwaarloosd word, kan er een ramshoornnagel ontstaan. In de volksmond heet dit ook wel een klauwnagel; de medische benaming is onychogrypose. Bij deze aandoening krijgt u last van overgroei, waardoor de nagels sterk verlengen, verdikken en verbuigen.
Een ramshoornnagel is
goed te behandelen door een pedicure of medisch pedicure. Bij behandeling wordt de nagel eerst machinaal dunner gefreesd. Vervolgens wordt op de juiste lengte een dwars groefje gefreesd, zodat de nagel op die plek kan worden geknipt. Daarna wordt de nagelomgeving grondig schoongemaakt.

Ik heb al verschillende cliënten afgeholpen van hun hoornnagel(s).

Hoornnagel behandeling bij Kim Meijer Voetverzorging

  • Bespreken wat we kunnen doen.
  • Nagelomgeving reinigen.
  • Nagel dunner fraise evt. deel van nagel verwijderen (dit doet geen pijn).Nagelreconstructie aanbrengen.
  • Nagelreconstructie aanbrengen.

Prijs per nagel 1ste behandeling:
Grote teen  
dunner fraise en nagelreconstructie 34,95
vervolg behandeling          24,95

Kleine tenen
dunner fraise en nagelreconstructie  24,95
vervolg behandeling          14,95

Review

Kim heeft me superfijn en snel geholpen! Waar een andere pedicure me naar een dermatoloog wilde sturen, kon Kim me snel gerust stellen en ook supergoed helpen. Nu kan en durf ik straks weer met slippers en sandalen te lopen, zonder pijn en met mooie nagels!

Review

Komt hier jouw review te staan?