Ledderhose

Symptomen Ziekte van Ledderhose

In de acute fase van morbus Ledderhose ontstaat er een knobbel onder je voet. Deze bevindt zich in de voetholte en hoeft niet pijnlijk te zijn. Er wordt vaak een trekkend gevoel beschreven in de holte van de voet. De verdikking kan ervoor zorgen dat de pees in de holte van je voet minder goed zijn functie kan uitvoeren. Hierdoor kan de pees korter worden en kan een afwijkende stand van je voet ontstaan. Meestal wordt je voet dan holler en krijgt je voet een hogere wreef. De knobbels kunnen bij rust of minder belasting iets minder dik worden of in ieder geval geen pijn meer geven. Meestal gaan de knobbels niet vanzelf weg.


Oorzaken Ziekte van Ledderhose

Bij morbus Ledderhose zijn er verdikkingen in het bindweefsel ontstaan. De oorzaak van het ontstaan hiervan is niet bekend. Wel zijn er een aantal risicofactoren bekend, zoals ;

  • erfelijke aanleg, 
  • roken
  • gebruik van alcohol
  • diabetes mellitus 
  • langdurig gebruik van anti-epileptica


Behandeling Ziekte van Ledderhose

Heb je last van morbus Ledderhose, dan is het belangrijk dat je goede schoenen draagt. Moet je veel staan en lopen voor je werk, dan is het verstandig om een schoen te dragen met een stevige loopzool. Zo vermindert je zoveel mogelijk de trekspanning op de pees. Soms is dit voldoende om de klachten van morbus Ledderhose te verminderen of te doen verdwijnen. Ook kan het helpen om de onderkant van de voet te masseren met een yoga- of tennisballetje.

Kom je hier niet uit, merk je geen verbetering of heb je veel klachten vraag je pedicure om advies. Het kan verstandig zijn om ook een afspraak te maken bij de podotherapeut. deze maakt zooltje die je pees ondersteunen en zo de verdikkingen drukvrij te leggen. Door het ondersteunen van de pees wordt deze minder intensief belast en kunnen eventuele pijnklachten verminderen. Wanneer de knobbels pijnlijk blijven kunnen in de zool uitsparingen gemaakt worden, om zo de knobbels in de peesplaat verder te ontlasten.

Ook je schoenen spelen een belangrijke rol bij het behandelen van de klacht. Je pedicure en/of podotherapeut kan u een specifiek schoenadvies geven. 

Tips bij Ledderhosen

  • Probeer eens wandelaars wol onder de bult. 
  • Geef uw voeten wat rust.
  • Om het trekkende gevoel tegen te gaan kunnen er nog gerichte rekoefeningen uitgevoerd worden.
  • Draag goede schoenen met een stevige zool.
  • Masseer de onderkant van uw voet met behulp van een oude tennisbal of yoga balletje. Maar zorg daarbij dat het niet te veel pijn doet.