Hamerteen

Een hamerteen is een standsafwijking van de teen waarbij het eerste en/of tweede kootje van de teen gebogen staat. Hierdoor gaat de teen/tenen in een geklauwde positie staan, de zogenaamde hamer- of klauwstand. Hamertenen komen vooral voor bij de middelste drie tenen. Door de foute teenstand ontstaan er klachten aan de bovenzijde van de teen door wrijving met de schoen. De topjes van de tenen worden als het ware in de grond gedrukt en kunnen pijnlijk aanvoelen. Een ander probleem dat vaak ontstaat, is de vorming van eelt en pijnlijke likdoorns.


Oorzaken van hamertenen

Een hamer-/klauwstand van de teen/tenen  ontstaat ten eerste doordat de pezen en gewrichtsbanden van de teen/tenen te strak gespannen staan, waardoor de teen/tenen dus ‘krom’ getrokken wordt. Daarnaast treed dit probleem ook vaak op bij mensen met een hol voet. Bij dit voettype staat de voorvoet vaak ‘lager’ dan de tenen, in de volksmond wordt dit ook wel doorgezakte voorvoet genoemd. Indien de teen/tenen hier niet op reageren, zal de voet erg instabiel zijn. Om deze stabiliteit toch zo goed mogelijk te kunnen waarborgen, gaan de teen/tenen als het ware ‘zoeken’ naar de grond waardoor deze afwijkende stand dus optreedt. Het probleem komt in de meeste gevallen voort vanuit een achterliggende oorzaak, vaak vanuit de achter-/voorvoet.

Oorzaak

  • Dragen van te krappe niet goed passende schoenen.
  • Reuma 
  • Diabetes

Behandeling

Aan de hand van de oorzaak van het ontstaan van de hamertenen wordt bekeken wel behandeling het beste is. In sommige gevallen is het lastig om de tenen te corrigeren omdat er geen beweeglijkheid meer in de teen/tenen zit. Wanneer de teen/tenen nog wel beweeglijk zijn, zijn er verschillende behandelmogelijkheden. 

  • Taping van de teen/tenen
  • Orthese
  • Steunzolen bij hamertenen en klauwtenen zorgen ervoor dat pijnklachten verholpen kunnen worden.

In de meeste gevallen is het niet mogelijk om de teen/tenen blijvend recht te zetten; wanneer het hulpmiddel niet meer gedragen word komen de teen/tenen weer in de ‘oude’ positie te staan.

 

Pedicure behandeling

Bij klauw- hamertenen ontstaat er vaak een vergrote druk op de topjes van de tenen en wrijving tussen de bovenzijde van de teen en de schoen waardoor hier eeltvorming en likdoorns kunnen ontstaan. Bij Kim Meijer Voetverzorging kunnen likdoorns en eelt verwijdert worden. Het is niet altijd mogelijk om met een hulpmiddel te zorgen dat eeltvorming en/of likdoorns niet meer terug komen. Soms is een combinatie van behandeling met een hulpmiddel, behandeling bij de pedicure en/of podotherapeut nodig voor een optimaal resultaat.

Door middel van podotherapeutische steunzool kan de stand van de voet en de teen/tenen gecorrigeerd worden. In de steunzool wordt een balkje verwerkt wat onder de tenen valt. Door dit balkje worden de tenen gedwongen om rechter te gaan staan en wordt de afwijkende voetstand ook aangepakt met als doel dat de klauw- hamerstand niet verergerd wordt.


Siliconen orthese Kim Meijer voetverzorging kan een op maat gemaakte siliconen orthese maken die ondersteuning voor de teen/tenen bied. De teen/tenen strekken hierdoor en de top wordt beschermt waardoor erg geen eelt en likdoorns zullen ontstaan. Een orthese kan echter alleen gedragen worden als u sokken en schoenen draagt, anders blijft deze niet goed zitten. Ook moet er genoeg ruimte in uw schoen zijn voor de orthese zodat de andere tenen niet in de verdrukking komen.Wat kunt u zelf nog doen om de pijn te verminderen?

Helaas kunt u zelf niets veranderen aan de afwijkende hamer-/klauwstand van de teen/tenen. Waar u wel op kunt letten om de pijnklachten te verminderen is door te letten op de schoenen die u draagt. Zorg er ten eerste voor dat uw schoenen een ruimte teenpartij hebben met een soepel bovenwerk. Hierdoor komen de teen/tenen niet in de knel te zitten en ontstaan er geen pijnlijke wrijvingsplekken/ likdoorns op de bovenkant van de teen/tenen. Ten tweede zorg ervoor dat de schoen een stevige contrefort (hielstuk) heeft, zodat de schoen enkel buigt bij de bal van de voet en dat de schoen een maximale hakhoogte van 3 centimeter heeft.  Ook is het belangrijk dat schoenen de juiste lengte- en breedtemaat heeft zodat uw tenen genoeg ruimte hebben waardoor uw teen/tenen niet in een afwijkende positie gedwongen worden. Denk daarbij aan schoenen met smalle neuzen en/of pumps.

Bij Kim Meijer Voetverzorging is het mogelijk om uw huidige schoenen te laten controleren en uw voeten op te meten zodat uw weet wat voor uw voeten het beste is.